[seminar] Nastupno predavanje na IF-u, 3. travnja 2014. u 11:00h

Niksa Krstulovic niksak at ifs.hr
Mon Mar 31 15:09:46 CEST 2014






Nastupno predavanje 



Institut za fiziku, Bijenička cesta 46, 

predavaonica u zgradi Mladen Paić četvrtak, 3. travnja 2014., u 11:00 sati 

Femtosekundna vremenski razlučiva spektroskopija 
dr. sc. Silvije Vdović 
Institut za fiziku, Zagreb 



Pojednostavljena definicija vremenski razlučive spektroskopije opisuje tehniku kao optičku pobudu sistema čiji se vremenski promjenjivi odziv detektira spektroskopskim metodama. Za tu se svrhu koriste vrlo kratki vremenski laserski pulsevi kojima je, osim što omogućuju visoku vremensku razlučivost, u određenim uvjetima moguća i koherentna pobuda sistema. 

U predavanju će biti pokazano više primjera koherentne pobude atomskih, molekularnih i kristalnih, snažno-koreliranih, sustava detektiranih pomoću različitih tehnika kao što su četverovalno miješanje pomoću tranzijentne rešetke, pump-probe mjerenja tranzijentne apsorpcije ili refleksivnosti. Poznavanje osnovnih svojstava ultrakratkih pulseva važno je s eksperimentalnog gledišta jer omogućava optimalni eksperimentalni dizajn kao i mogućnost kvalitetne analize podataka. Stoga će u predavanju pozornost biti usmjerena i na aspekt u sklopu kojega važnu ulogu ima karakterizacija ultrakratkih pulseva. 

Osim navedenoga, u seminaru će ukratko biti predstavljena i ostala spektroskopska istraživanja, uglavnom na alkalijskim parama, kojima sam se bavio proteklih godina. 

Na primjeru atoma u parama natrija rezonantna pobuda rezultira kvantnim udarima gdje period udara ovisi o razlici energija koherentno pobuđenih stanja. Osim što nam tranzijent daje informaciju o vremenu života koherencija i populacije, opažen je i zanimljivi interferencijski efekt koji efikasno onemogućava mjerenja u određenom vremenskom slijedu pulseva zbog destruktivne interferencije između različitih puteva pobude atoma. 

U molekulama, proučavanje procesa relaksacije i prijenosa energije u pigmentima koji sudjeluju u procesu fotosinteze važno je za razumijevanje iznimne brzine i efikasnosti fotosintetske pretvorbe energije. Ultrabrza spektroskopija kroz mjerenja tranzijentne apsorpcije omogućava mjerenje procesa relaksacije u prirodnim, ali i umjetno stvorenim molekulama što je zanimljivo s aspekta razvoja organskih solarnih ćelija, novih izvora svjetlosti itd. Mjerenjem tranzijentne apsorpcije moguće je odrediti relaksacijsku kinetiku. U slučajevima u kojima se pojavljuju ne apsorbirajuća ‘tamna stanja’, ili ukoliko se spektralni potpisi pojedinih stanja kroz koja se energija transferira preklapaju, nužna je globalna analiza izmjerenih vremenski ovisnih spektara. Kao primjere prikazati ću rezultate analize tranzijentne apsorpcije all-trans beta karotena kojima se pokušalo potvrditi postojanje kontroverznog S* tamnog stanja, te ovisnost tranzijenata Au 20 (SR) 16 metalnih nanogrozdova o polarnosti otapala gdje je uočen utjecaj procesa otapanja na dinamiku elektron-fonon vezanja. 

Dio seminara biti će posvećen i novozapočetim istraživanjima dinamike snažno-koreliranih mnogočestičnih sustava kao i perspektivama unaprijeđenja postojećih i razvoja novih eksperimentalnih tehnika. 
-- 
************************* 
Nikša Krstulović, PhD 
Research associate 
Institute of Physics 
Bijenicka 46 
HR-10000 Zagreb, Croatia 


Phone: 00385 1 4698 872 
00385 1 4698 851 
Fax: 00385 1 4698 889 

http://www.ifs.hr/ 
http://spectra.ifs.hr/ 
************************** 
dr. sc. Silvije Vdović 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20140331/0d08713e/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: logo.jpg
Type: image/jpeg
Size: 6705 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20140331/0d08713e/attachment-0001.jpg>


More information about the seminar mailing list