[seminar] DANAS (15 sati) Seminar Dr. BRANKO GUMHALTER

seminarIF seminar at ifs.hr
Thu Mar 26 08:56:24 CET 2009


Poštovani,

Podsjećamo Vas na održavanje seminara na Institutu za fiziku danas, 26. ožujka u 15 sati (u zgradi Mladen Paić), koji će održati Dr. Branko Gumhalter s Instituta za fiziku. Podsjećamo na sažetak kojeg mozete pronaći u nastavku ove poruke

Srdačan pozdrav,
Voditelji seminara IF-a
(Ticijana Ban & Marko Kralj)


TRANSFER I DISIPACIJA ENERGIJE U DESORPCIJI PRODUKATA
     KATALITIČKE OKSIDACIJE CO: ULOGA POVRŠINSKIH FONONA*
   
                      Branko Gumhalter
                     Institut za fiziku
                        branko at ifs.hr 


    Površine ili granice faza različith sastava čine naš svijet ovako raznolikim. Preko njih se ostvaruju kontakti i odvija se razmjena i prijenos materije i energije izmedju različitih (pod)sistema i zbog toga su bile predmet proučavanja već od najranijih čovjekovih istraživanja prirode. Prva sistematska istraživanja u površinskoj fizici mogu se dokumentirano pratiti unatrag sve od triboloških traktata Leonarda da Vincija (15. st.), Amontonsa (17. st.) i Coulomba (18. st.). Međutim, pravi zamah istraživanjima površina omogućili su razvoj ultra-visokovakuumskih tehnologija i različitih osjetljivih spektroskopija u zadnjih pola stoljeća. Takvo sazrijevanje površinskih znanosti rezultiralo je dodjelom Nobelove nagrade za fiziku Binnigu i Rohreru 1986 godine za razvoj STM-a, i za kemiju Gerhardu Ertlu 2007. godine za fizikalnu interpretaciju kemijskih reakcija i procesa na površinama katalizatora.
    Katalitičke reakcije na površinama uključuju brojne fizikalne procese čije teorijsko modeliranje je vrlo zahtjevno. Medjutim pojedine važne faze tih procesa koje su  dostupne mjerenjima moguće je opisati i jednostavnijim fizikalnim modelima ukoliko se uoče dinamički parametri i varijable relevantne za njihov globalni opis. U ovom seminaru bit će predočen jedan takav opis disipacije kinetičke energije produkata prototipne katalitičke reakcije oksidacije CO na površinama plemenitih metala koja se primjenjuje  u katalizatorima automobilskih motora, a čiji mikroskopski tok je uspio opisati G. Ertl te kvantitativno istraživao T. Matsushima.

[*] Rad je ostvaren u suradnji s Prof. T. Matsushimom s Hokkaido University; Surf. Sci. 561, 183 (2004).
_______________________________________________
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.phy.hr/pipermail/seminar/attachments/20090326/4bc39ff2/attachment.htm 


More information about the seminar mailing list