[seminar] IF

Ticijana Ban ticijana at ifs.hr
Mon May 5 10:08:36 CEST 2008


 
Poštovani,

Obavještavam Vas o održavanju seminara na Institutu za fiziku, Bijenička cesta 46, predavaonica u zgradi Mladena Paića u četvrtak 08. svibnja 2008. u 15:00 sati.

Seminar pod naslovom Neravnotežna svojstva jezgara vrtloga u supravodičima II vrste održat će  Dr. Dinko Babić s Fizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
 

Sažetak predavanja možete pronaći u nastavku poruke.

Srdačan pozdrav,
Ticijana Ban
____________________________________________________________________________________________________________________________________________




Neravnotežna svojstva jezgara vrtloga u supravodičima II vrste

 



Dinko Babić 

Fizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu



 

        Predstavit ću rezultate serije pokusa posvećenih temeljnim svojstvima dinamike vrtloga u supravodičima II vrste. Pokusi su provedeni na uzorcima koji su posebno prikladni za takvo istraživanje, naime amorfnim Nb0.7Ge0.3 tankim filmovima - gdje je struktura vrtloga jednostavna, zapinjanje slabo, a cijelo (T,B) područje miješanog stanja eksperimentalno dostupno. Mala sila na vrtloge vodi do stanja slabe neravnoteže, u kojem su statička svojstva jezgara vrtloga očuvana.  Pripadna disipacija odražava ili tečenje vrtloga ili pojave vezane uz njihovo zapinjanje, s linearnom V(I) krivuljom u prvom a umjereno nelinearnom u drugom slučaju. Pri jakoj sili, električno polje inducirano u jezgrama vrtloga dovoljno je veliko da promjeni spektar normalnih pobuđenja. U tom režimu jake neravnoteže vrtlozi doživljavaju kvalitativne promjene, manifestirane promjenom površine njihovih jezgri. Ovisno o eksperimentalnim uvjetima, vrtlozi se ili skupljaju ili šire, što u oba slučaja rezultira nelinearnim V(I) krivuljama koje nisu povezane sa silom zapinjanja. Mekoća granice jezgre vrtloga opaziva je i u mjerenjima šuma. Naponski šum u odsustvu zapinjanja konzistentan je sa slikom fluktuacija površine jezgre vrtloga, a oblik mu je sličan onome koji se opaža u fluktuacijama otpora pri elektronskoj vodljivosti. Iz toga implicitno slijedi da su pokusi vezani uz transport vrtloga pogodni za pojašnjavanje nekih općih svojstava dinamičkih fluktuacija, npr. 1/f frekvencijske ovisnosti šuma pri gibanju delokaliziranih čestica.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.phy.hr/pipermail/seminar/attachments/20080505/f549b872/attachment-0001.htm 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: seminar-Babic.pdf
Type: application/octet-stream
Size: 88572 bytes
Desc: not available
Url : http://www.phy.hr/pipermail/seminar/attachments/20080505/f549b872/attachment-0001.obj 


More information about the seminar mailing list