[seminar] IF

Ticijana Ban ticijana at ifs.hr
Thu Oct 4 14:20:42 CEST 2007


Poštovani,

Obavještavam Vas o održavanju seminara na Institutu za fiziku, Bijenička cesta 46, predavaonica u zgradi Mladena Paića u četvrtak 11. listopada 2007. u 15:00 sati.

Seminar pod naslovom Spektroskopija i dinamika reakcija prijenosa vodika održat će dr. Nađa Došlić sa Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Kratki sažetek predavanja možete pronaći u nastavku poruke.

Srdačan pozdrav,
Ticijana Ban
_______________________________________________________________________________________________________________________

 

Spektroskopija i dinamika reakcija prijenosa vodika

Nađa Došlić

Institut Ruđer Bošković, Bijenicka 54, HR-10 000 Zagreb

e-mail: nadja.doslic at irb.hr

 

             U molekulskim znanostima vec decenijama ne jenjava interes za vodikove veze i dinamiku vodikom vezanih sustava. Taj interes motiviran je s jedne strane fundamentalnim aspektima tuneliranja, a s druge praktičnim pitanjima strukture i dinamike mnogobrojnih H-vezanih sustava.

             Teorijsko modeliranje vodikovih veza karakterizirano je kvantnom prirodom vodika i snaznim sprezanjem vodika i okoline koja neminovno vodi do višedimenzionalne kvantne dinamike. U predavanju će biti prikazane metode koje omogućavaju opis vibracijskih, vibracijsko-rotacijsko-tunelirajućih i vremenski razlučenih vibracijskih spektara. Na specifičnom primjeru dimera mravlje kiseline (FAD) prikazat ću konstrukciju potpunog skupa ortogonalnih koordinata sroke amplitude temeljenu na nizu kinematičkih rotacija duž predefiniranog reakcijskog puta i uključivanje takvog skupa u višedimenzionalni kvantni račun. Pokazat ću da dobiveni rezultati omogućavaju direknu usporedbu s eksperimentom i odgovaraju na neka opća pitanja vezana uz dinamiku  prijenosa vodika. Ubrzava li vibracijsko pobudjenje molekule tuneliranje? Koja su molekulska gibanja ključna za razumijevanje tuneliranja u FAD? Kako dolazi do redistribucije vibracijske energije i zašto su vodikove veze tako sveprisutne u biološkim sustavima?
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.phy.hr/pipermail/seminar/attachments/20071004/7e656c14/attachment.htm


More information about the seminar mailing list