TCP/IP referentni model (Transmission Control Protocol / Internet Protocol)

 
     
 

Unatoč tome što je OSI referentni model općenito prihvaćen, povijesni i tehnički otvoreni standard Interneta je TCP/IP. TCP/IP referentni model i TCP/IP stog protokola čine mogućom podatkovnu komunikaciju između bilo koja dva računala na svijetu skoro brzinom svjetlosti. TCP/IP model ima svoju povijesnu važnost, baš kao i standardi koji su omogućili da procvjetaju telefoni, uporaba električne struje, željeznica, televizija i sl.
Ministarstvo obrane SAD-a (DoD, Department of Defense) stvorilo je TCP/IP referentni model, želeći stvoriti mrežu koja će "preživjeti" bilo kakve uvjete, pa čak i nuklearni rat.
TCP/IP model sastoji se od četiri sloja:

  • aplikacijski sloj
  • prijenosni sloj
  • Internet sloj
  • sloj mrežnog pristupa

 

Aplikacijski sloj

Dizajneri TCP/IP-a smatrali su da protokoli višeg nivoa trebaju objedinjavati detalje veze i prezentacije. Zbog toga su jednostavno kreirali aplikacijski sloj koji upravlja sa protokolima višeg nivoa, problematikom prikaza, enkodiranjem i kontrolom dijaloga.
TCP/IP kombinira svu problematiku vezanu uz aplikativni dio u jednom sloju (aplikacijskom) i osigurava ispravno pakiranje podataka za sljedeći sloj.

[vrh]

 

Prijenosni sloj

Prijenosni sloj brine se o kvaliteti usluge, problematici pouzdanosti, protoku podataka i ispravljanju grešaka. Jedan od protokola prijenosno sloja, TCP, osigurava odlične i fleksibilne puteve za stvaranje pouzdanih (i bez puno grešaka) mrežnih komunikacija.

[vrh]

 

Internet sloj

Zadatak Internet sloja je slanje paketa sa bilo koje mreže na međumrežje, te njihov uspješan dolazak na odredište.

[vrh]

 

Sloj mrežnog pristupa

Ime ovog sloja opisuje vrlo širok pojam, a ponekad je i vrlo konfuzan. Ponekad se ovaj sloj naziva i računalo-prema-mreži sloj (host-to-network layer). Isti uključuje LAN i WAN protokole, kao i sve detalje koji su kod OSI referentnog modela uključeni u fizički i podatkovni sloj.

[vrh]