PMF_logo O zbirci učila za fiziku

11/03/06

Home
O zbirci učila za fiziku
Zgodno je pogledati
Galerija fotografija
Vaše mišljenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zašto ne bi stara učila stavili u muzej?

Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu posjeduje vrijednu zbirku učila i instrumenata za nastavu fizike. Uređaji su nabavljani postupno od stredine 19. stoljeća do danas. Svrha ovog web-sjedišta jest da na svojim stranicama putem fotografija i različitih podataka prikaže vrijednost zbirke i potakne na očuvanje sličnih zbirki u Hrvatskoj kao posebnog vida naše kulturne baštine. Želimo time

bullet prikazati kroz inventar zbirke dugu tradicija učenja fizike na Zagrebačkom sveučilištu
bullet istaknuti da učila, iako stara, u većini slučajeva načelno ne mogu biti zastarjela


 Često se za stara učila smatra da ih treba staviti u "muzej". I na prvi pogled zaista se čini logičnim da se stari vrijedni predmeti odlažu u muzeje. Međutim, kada su u pitanju učila to nema puno smisla.

Naše je geslo "Učila općenito mogu biti stara, ali nisu zastarjela"

Posebno se to odnosi na učila za fiziku.

A, zašto učilo ne bi moglo biti zastarjelo?
Jednostavno zato jer svako učilo, na osobit način čuva onaj fizikalni zakon ili načelo koje se njime pokazuje, a prirodni zakoni po svojoj biti ne mogu zastarjeti.

Savartovo zvono Kako bi, primjerice, moglo zastarjeti Savartovo zvono (slika lijevo), kojim se pokazuje rezonancija zvuka u šupljini čije dimenzije odgovaraju frekvenciji zvona? Zamislite taj instrument stavljen u muzej! Bilo bi to slično muzeju gramofonskih ploča. Naime, ploče bi mogli gledati i diviti se njihovim omotima ali ono bitno ne bi vidjeli. Tek stavljanjem ploče na gramofon čujemo glazbu i doživimo pravu vrijednost ploče. Zato kliknite na sliku da se otvori video-prikaz. Za to Vam treba program   realOne
Više o uređaju ovdje

Isto je tako s našim Savartovim zvonom koje smo uzeli za primjer. Premda staro, ono nije zastarjelo, i pohranjivanje u muzej moglo bi pobuditi pogrešan zaključak da je bezvrijedno.


Stara učila su između ostalog i predmeti umjetničkog obrta. Ona su lijepa po svojoj izradi i plemenitim materijalima od kojih su izrađena (drvo s politurom, mjed premazana šelakom, staklo, itd.). A takozvana "nova" učila uglavnom su kopije tih starih dobro promišljenih učila, pri čemu su kod novih oni plemeniti materijali zamijenjeni jeftinijim, pa je tako staklo zamijenjeno pleksiglasom, mjed aluminijem, drvo plastikom itd.

Zato stara učila treba održavati i pokazivati ih tijekom nastave. Tako će nastavnik osim ilustracije samog gradiva moći čak naglasiti njihovu starost, a učenici će naučiti da se prema tim predmetima treba odnositi s poštovanjem.

Sve dosada rečeno ujedno je i razlog zbog kojeg za učila i instrumente opisane na ovim web-stranicama ne donosimo podatke o njihovoj starosti ili datumu nabave, niti o dimenzijama i materijalima izrade (što su inače tipični sastojci muzeološki uređenih popisa). Umjesto toga težište će biti na opisu njihove funkcije i primjene u nastavi, odnosno svrsishodnosti glede prikaza fizikalnih zakona i načela.

Početna | O zbirci učila | Zgodno je pogledati | Galerija fotografija | Vaše mišljenjeTekst, fotografije i web: Hrvoje Mesić - hmesic@phy.hr | Copyright © 2006 - Fizički odsjek PMF-a |