[seminar] Maja Novak, doktorski seminar sutra (utorak) u 10h

Nenad Pavin npavin at phy.hr
Mon Oct 24 19:08:43 CEST 2016


MAJA NOVAK će sutra održati znanstveni kolokvij (doktorski seminar) iz Biofizike. Maja radi doktorat iz fizike u mojoj grupi (Pavin), a predstavlja teorijski dio je projekta izvedenog u suradnji s laboratorijem Ive Tolić. 

Naslov: Uloga premosnih mikrotubula u ravnoteži sila diobenoga vretena

Sažetak: Diobeno je vreteno precizan mikro-stroj, načinjen od mikrotubula, polarnih proteinskih vlakana. Tijekom stanične diobe skupina mikrotubula, nazvani kinetohorni mikrotubuli, prenosi tenzijsku silu na kromosome preko kinetohora, proteinskih kompleksa vezanih na kromosome. Intrigantna je činjenica da se između sestrinskih kinetohora nalaze mikrotubuli, koje mi ovdje nazivamo premosni mikrotubuli, a čija je uloga još uvijek nerazjašnjena. U ovom istraživanju uvodimo hipotezu da su premosni mikrotubuli ključni za uravnoteženje sila na kinetohorama te na polovima diobenog vretena. Razvili smo model koji uključuje kinetohorne i premosne mikrotubule, te sile koje djeluju na krajevima mikrotubula. Mikrotubuli su u modelu opisani kao tanki elastični štapovi koji se svijaju pod djelovanjem sila. Koristeći eksperimentalno izmjerenu geometriju vanjskog luka diobenog vretena, odredili smo sile na polovima i kinetohorama, pretpostavljajući pri tome da su rješenja modela simetrična. Pokazali smo da premosni mikrotubuli omogućuju koegzistenciju sile kompresije u blizini polova te sile tenzije u blizini kinetohora (Kajtez et al., Nat Commun 2016). Uz simetrične, C-oblike mikrotubula, na periferiji diobenog vretena, prisutni su također i ravni, I-oblici mikrotubula, koji se nalaze blizu glavne osi diobenog vretena, kao i antisimetrični, S-oblici mikrotubula, koji prolaze kroz centar diobenog vretena. Proširili smo naš model sa dvije na tri dimenzije i istražili parametarski prostor sila i momenata sila na polovima. Pokazali smo da S-oblici mogu biti i pod tenzijom i kompresijom, te da stabilnost S-oblika ovisi o veličini i smjeru momenata sila na polovima. Istražujući simetrična i asimetrična rješenja našeg modela, zaključujemo da mikrotubuli u sredini diobenog vretena, koji su pod tenzijom, uravnotežuju mikrotubule na periferiji, koji su pod kompresijom.

Seminar će se održati u utorak, 25. listopada 2016. godine, u 10:00  sati, u predavaoni  F-201 (seminar) Fizičkog odsjeka PMF-a, Bijenička 32, Zagreb.

-- 
Nenad Pavin PhD.
Associate Professor
Department of Physics, Faculty of Science
University of Zagreb
Zagreb 10002, Croatia
Phone:	+385 (1) 460 5663;  +385 (95) 811 6757
Email:	npavin at phy.hr
http://www.phy.pmf.unizg.hr/~npavin

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20161024/4dd11b8c/attachment.html>


More information about the seminar mailing list