[seminar] CETVRTAK: 29. studenoga - podsjednik na seminar na IF-u u 15:00h

Osor Barisic obarisic at ifs.hr
Wed Nov 28 16:26:08 CET 2012


	


Institut za fiziku, Bijenička cesta 46, 
predavaonica u zgradi Mladen Paić 



u četvrtak, 29. studenoga 2012. u 15:00 sati Ultrabrza spektroskopija u srednjem infracrvenom valnom području 


	
Dr. sc. Hrvoje Skendero vić 
	
Institut za fiziku, Bijenička 46, Zagreb 
E-mail: hrvoje at ifs.hr 
	
Za razliku od elektronskih apsorpcijskih spektara kompleksnih molekula u otopinama koji su općenito veoma široki i gotovo bez strukture, vibracijski spektri pokazuju karakteristične linije, dovoljno uske i na sobnim temperaturama da se mogu povezati sa specifičnim vibracjskim stanjima. Zbog toga rezonanta vibracijska spektroskopija koja obuhvaća zračenje u srednjem infracrvenom području (MID-IR), 3 – 8 m m, predstavlja pogodnu metodu za dobivanje informacija o strukturi i dinamici molekula. 

Tijekom proteklih nekoliko godina razvijaju se eksperimentalne metode za oblikovanja ultrakratkih pulseva u MID-IR koje se zasnivaju na germanijskim akusto-optičkim modulatorima (AOM). Oblikovanje pulseva koji mogu direktno adresirati vibracijska stanja može predstavljati važan korak prema state-selective kemiji budući da se važne spontane kemijske reakcije u prirodi odvijaju u osnovnom elektronskom stanju. Seminar će prikazati izradu i primjenu jednog MID-IR pulse-shapera zasnovanog na AOM. 

Tipična primjena kratkih pulseva u MID-IR obuhvaća pump-probe eksperimente u kojima se molekula pobudi bilo u vibracijski pobuđena stanja MID-IR pulsom ili u pobuđena elektronska stanja UV pulsom. Potom se prati vremensko odvijanje tranzijentne apsorpcije pomoću MID-IR pulsa širokog spektra koja pokazuje seljenje napučenosti vibracijskih modova u vremenu. Bit će prikazani primjeri tranzijentne apsorpcije na nekoliko kompleksnih molekula u otopinama. 


http://projekt2.ifs.hr /skenderovic/skenderovic.htm 
	

Voditelji seminar a IF-a: Vlasta Horvatić i Osor Bari šić 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20121128/b834d368/attachment.html>


More information about the seminar mailing list