[seminar] seminar na IF-u, 8.studenog 2012. u 15:00h

Vlasta Horvatic blecic at ifs.hr
Mon Nov 5 12:15:02 CET 2012












	

Institut za fiziku, Bijenička cesta 46, 
predavaonica u zgradi Mladen Paić 


u četvrtak, 8. studenog 2012. u 15:00 sati 
	


Povijest i budućnost elektromagnetskih metamaterijala - od žičica i podložnih pločica do nano-cijevi i kvantih točaka - 

	
Prof. dr. sc. Silvio Hrabar 
	
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, Unska 3, Zagreb 
E-mail: silvio.hrabar at fer.hr 

	



U predavanju će biti prikazana povijest istraživanja elektromagnetskih metamaterijala od prvog objavljenog rada 2000. godine do danas. Posebni će naglasak biti dan na rezultate postignute u Republici Hrvatskoj i daljnje moguće povezivanje hrvatske akademske zajednice, znanstvenih institucija i industrije u ovom trenutno "najvrućem" području elektromagnetizma. 

Još 1962. godine ruski fizičar Viktor Vesselago teorijski je analizirao svojstva materijala koji imaju negativnu permitivnost i negativnu permeabilnost. Ova analiza urodila je zapanjujućim zaključcima: takvi materijali bi naglavce okrenuli neke osnovne zakone elektromagnetizma: Snellov zakon loma, Dopplerov efekt, zakone radijacije i još neke. No nažalost, takvi materijali ne postoje u prirodi i Vesselagov rad je pao u zaborav sve do svibnja 2000. godine kada je na Sveučilištu u San Diegu u SAD načinjen prvi umjetni materijal sa ovim svojstvima. Od tada pa do danas prošlo je više od 12 godina, a ovo područje još uvijek predstavlja vrlo vruću temu u elektromagnetizmu i vrlo se intezivno financira i istražuje diljem svijeta. 
A zašto je to tako? Zato, jer neke od do sada predloženih (i eksperimentalno potvrđenih!) mogućih primjena negativnih i nultih materijala uključuju super-leće koje bi omogućivale beskonačnu razlučivost pa bi se mogle koristiti za povećavanje gustoće zapisa na CD i DVD medijima, radarsku pa čak i optičku “nevidljivost”, minijaturizaciju antena, elektroničkih i optičkih sklopova i mnoge druge zanimljive i strateški vrlo bitne primjene. 
A gdje je tu Hrvatska? Pa možda i ne tako daleko. U srpnju 2000. godine (dakle samo dva mjeseca poslije prvog objavljenog eksperimenta) na FER-u je uspješno načinjen prototip dvostruko negativnog metamaterijala u mikrovalnom području, 2005. godine načinjena prva eksperimentalna potvrda principa subvalnog rezonatora s metamaterijalima na svijetu, a 2010. je načinjen i prvi eksperimentalni prototip prvoga aktivnog metamaterijala bez disperzije. Danas je rad hrvatskih znanstvenika u ovome području priznat i visoko cijenjen u svjetskim okvirima. 
Kamo i kako dalje ? Ovo je multidisciplinarno područje koje traži široka znanja iz inženjerstva, fizike, matematike pa čak i kemije i srodnih područja. Dakle, povezivanje je nužnost! U Hrvatskoj postoji nekoliko vrlo dobrih grupa koje intenzivno rade u ovim i sličnim područjima i njihovo povezivanje bi omogućilo prodor i u najnovija područja kvantnih i nano-metamaterijala, što bi sigurno omogućilo još veće priznanje hrvatske znanosti i mogućnost uključenja u dobro financirane svjetske projekte. 
http://www.rc.fer.hr/ . 





Voditelji seminara IF-a: Vlasta Horvatić i Osor Bari šić 


	







-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20121105/75bcf225/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: seminar.jpg
Type: image/jpeg
Size: 9859 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.phy.pmf.unizg.hr/pipermail/seminar/attachments/20121105/75bcf225/attachment-0001.jpg>


More information about the seminar mailing list