PROGRAM DOGAĐANJA

Fizika danas - otvoreni dan Fizičkog odsjeka održava se na adresi Bijenička 32, Zagreb kao dio manifestacije Dan i noć na PMF-u 10.5.2024. od 9 do 16 h.

PROGRAM DOGAĐANJA - Fizika danas 2024 (pdf)


Prijave za sudjelovanje potrebne su samo za grupne posjete, pojedinačni posjeti bez najave.
OBRAZAC ZA PRIJAVU ORGANIZIRANIH GRUPA - Fizika danas 2024


Nagradni natječaji 2024.

Fizički odsjek PMF-a u Zagrebu četvrtu godinu za redom raspisuje nagradni natječaj za vrtiće, osnovne i srednje škole. Za izazove koji su pred vama potrebno je razmišljati, istraživati i puno eksperimentirati. Veselimo se vašim rješenjima i nadamo se i kako će neki od vas pronaći skrivene talente za fiziku ili druga STEM područja! O studijima na PMF-u možete saznati na www.pmf.hr

Rezultati nagradnog natječaja 2024.

Rezultati nagradnog natječaja za vrtiće

Rezultati nagradnog natječaja za osnovne i srednje škole

Nagrade možete podići na otvorenom danu 10.5. Onima koji ne mogu doći šaljemo poštom.


NATJEČAJ ZA VRTIĆE 2024.

Natjecati se mogu vrtićke skupine.

10 vrtićkih skupina nagrađujemo sa setom slikovnica Fizika za djecu.

Dopuštena je po jedna prijava po vrtićkoj skupini za svaki od 2 zadatka (može se raditi jedan, oba zadatka s tim da se svaki prijavljuje zasebno).
Odgojitelji dokumentiraju rješavanje (opis, fotografije, crteži i komentari djece - slobodan stil)

Zadaci za vrtiće:

1. Otapanje ledenjaka – klimatske promjene

Znanstvenici danas pričaju o otapanju stalnog leda na Zemljinim polovima i u visokim planinama. Što se događa kada se taj led otopi? Napravite u širokoj plastičnoj posudi gradić od legića ili sl. U istoj posudi napravite veliku planinu od kockica leda. Zadatak nam je topiti led kao što se sada topi na Zemlji. Na koje načine ga možemo otapati? Što se onda dešava s gradom?

2. Raketni motori – misija na Mars

Uskoro kreću svemirske misije na Mjesec i Mars pa se za to moramo pripremiti, odnosno naučiti kako funkcioniraju rakete. Kada napušemo balon i ne zatvorimo ga, odletjet će nam iz ruke. Zašto on poleti? To je princip raketnih motora. Tu pojavu možemo istražiti tako da napravimo različita vozila (od legića ili bili bilo kakve vlastite konstrukcije) na koja učvrstimo balon koji napušemo. Istražimo kakvo vozilo treba biti, kada balon – raketa bolje gura vozilo? Možemo li gurati vozilo s dva balona? Kako moramo usmjeriti balone? Možemo napraviti i natjecanje - čije će vozilo se dalje pomaknuti s jednim puhanjem balona. U naprednijoj varijanti možemo napraviti od laganog materijala svoju raketu i na nju učvrstiti par balona pa ih probati istovremeno pustiti. O čemu sve ovisi putanja te rakete – istražite?

Radove treba poslati najkasnije do 22. travnja 2024.

Rezultati će biti objavljeni na ovdje prije Otvorenog dana Fizičkog odsjeka Fizika danas – Dan i noć na PMF-u 10.5.2024.
Na Otvoreni dan nas možete posjetiti i preuzeti nagrade.


Tehničke upute za slanje radova dostupne su ovdje (pdf).


NATJEČAJ ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE 2024.

Razredna nastava (1.-4. razred)

Odredite način na koji se može najbrže odlediti kockica leda, bez korištenja elektroničkih uređaja ili kućanskih aparata. Izmjerite vrijeme potrebno da se odledi kockica leda u ovisnosti o različitim vanjskim uvjetima, npr. je li kockica na osunčanom mjestu, je li na nju stavljena sol ili neka druga kemikalija itd. U mjerenjima uvijek koristite identične kockice istih početnih temperatura.

Osnovna škola (5.-6. razred)

Odredite vrijeme potrebno da se kap tinte potpuno izmiješa u čaši vode. Odredite o čemu ovisi to vrijeme, s time da uzmete vode različitih temperatura, različite tinte itd.

Osnovna škola (7.-8. razred)

Izmjerite koeficijent širenja različitih materijala, kao što su drvo, metali, tekućine itd. Koeficijent širenja govori koliko se posto neki materijal proširi kad mu se temperatura povisi za jedan stupanj Celzijev. Prilikom izvođenja eksperimenata pri rukovanju uređajima za zagrijavanje tražite pomoć roditelja i/ili nastavnika. Postoje li materijali koji imaju negativan koeficijent širenja?

Srednja škola (1.-2. razred)

Odredite ima li plamen sijenu. Dizajnirate pokus pomoću kojeg možete vidjeti imaju li različite vrste plamena sijenu pod različitim vrstama osvjetljenja. Pod kojim uvjetima plamen može imati sijenu? Pokus dokumentirajte fotografijama i/ili videozapisima koje ćete poslati zajedno s izvješćem.

Srednja škola (3.-4. razred)

Mpemba efekt je prirodni efekt kada se ista količina početno toplije vode brže smrzne od iste količine početno hladnije vode. Skraćeno: topla voda se prije smrzne nego hladna. Istražite pod kojim uvjetima dolazi do ovog efekta i napravite pokus koji to demonstrira.

Za osnovnu i srednju školu, za svaku od skupina nagradit ćemo najbolje ocijenjeno rješenje. Svaki rad svaki učenik izrađuje samostalno. U ocjenjivanju rješenja uzet ćemo u obzir da li su učenici već imali predmet fiziku.

Radove treba poslati najkasnije do 22. travnja 2024.

Rezultati će biti objavljeni ovdje prije Otvorenog dana Fizičkog odsjeka Fizika danas – Dan i noć na PMF-u 10.5.2024.
Na Otvoreni dan nas možete posjetiti i preuzeti nagrade.


Tehničke upute za predaju rješenja dostupne su ovdje (pdf).